Amnesty groep
Rheden/Rozendaal

 

Je ziet ze in Rozendaal steeds vaker, knalgele zadeldekjes met een Amnesty-logo op de fietsen van leerlingen van groep 7 van de Dorpsschool. Een nuttige, opvallende gadget die leerlingen meekrijgen na de les over kinderrechten, mensenrechten. Deze les wordt sinds jaar en dag verzorgd door een zgn. scholenwerker van de werkgroep Amnesty Velp-Rozendaal ( zie website). Zoals algemeen bekend is is Amnesty een internationale organisatie die opkomt voor mensenrechten. Daarover gaat het in de les. Zonder leerlingen te overladen met alle ellende die “grote”mensen elkaar aandoen blijven we in eerste instantie dicht bij huis. Hoe ga je in de groep met elkaar om, hoe thuis met event. broertjes, zusjes? Ben je gevoelig voor onderscheid tussen plagen en pesten? Doe je je klasgenootjes geen onrecht aan? Word je al dan niet gepest? Voel je je veilig? Welke rechten heb je als je 11/12 jaar bent?

Hoe zit dat met kinderen in andere landen? Met al die kinderen die niet naar school gaan, waarvoor geen medische zorg aanwezig is, die niet of nauwelijks een dak boven het hoofd hebben? Neem bijv. jongentjes in Congo die geronseld worden door rebellen en kindsoldaat worden. Meisjes, soms hele schoolklassen ontvoerd door terreurgroepen om als seksobject te dienen.

Dagelijks zoeken kinderen op vuilnisbelten in Rio de Janeiro naar bruikbare, eetbare spullen.

Meisjes in diverse Afrikaanse landen die als kind al in verwachting raken, verkracht , uitgehuwlijkt of bij ontberen van sexuele voorlichting geen idee hebben hoe je zwanger kunt worden en hoe je het kunt voorkomen.

Je hebt geluk dat je hier in dit land mag opgroeien. Dat je recht hebt op voedsel, verzorging, onderwijs. Dat je vrij kunt zijn in je denken en doen. (zonder de vrijheid van de ander aan te tasten).

Amnesty werkt dagelijks aan de bevrijding van mensen uit een rechteloze situatie door het organiseren van schrijfakties, door het aanbieden petitielijsten, door het voeren van processen, door voorlichting op scholen.

Overheden worden aangesproken op schendingen van mensenrechten en op het verbeteren van ongewenste situaties.­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Onze bevrijding van de Duitse bezetting vond 75 jaar geleden plaats. Dit ervaren we als de “grote” bevrijding. Het was feest en dat moment herdenken we dit jaar overal in den lande en dus ook in Rozendaal.

Maar voelt iedereen zich echt bevrijd? De zorg , het onderwijs, amusement, de leefomstandigheden zijn in dit land goed geregeld. Maar zaken als racisme, vrouwonvriendelijk gedrag, geweld, discriminatie, pesterijen enz. ervaren mensen soms dagelijks. Lijden hieronder en voelen zich allerminst vrij, smachten naar bevrijding.

Aan deze “kleine” bevrijding werken organisaties als Amnesty. Bevrijding is geen moment, maar een durend proces.

Dat proberen we kinderen van groep 7 duidelijk te maken. Omdat ieder mens recht heeft op geluk, dat je je vrij mag voelen, homo ludens mag zijn.    Jij en al die mensen die op je pad zijn en komen.

 

Lammert Hoeve