Amnesty groep
Rheden/Rozendaal

10 t.m. 16 maart 2024 Collecte 
De collecteweek verliep met grotendeels goed weer. En de opbrengst mag er zijn. Ondanks onze digitale tijd is er € 1843,79 aan muntgeld opgehaae en 930 euro aan papiergeld. Met de opbrengsten via de QR-code op de collectebus ( 861 euro) komen we uit op een totaal van 3.634,79 euro. Vorig jaar was de opbrengst 3778 euro, maar toen hadden we ook 9 collectanten meer (nu 24 collectanten). Dus hebben we nu per persoon meer opgehaald. Mensen leken dit jaar vrijgeviger, gaven collectanten aan.

De opbrengsten via een persoonlijke online collectebus zijn hier nog niet bij opgeteld omdat deze nog lopen.

Wilt u ook collecteren? Meldt u dan aan: Vacatures Rheden-Rozendaal   

 

8 maart internationale dag van de rechten van de vrouw 
De dag werd voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan honderd mannen en vrouwen uit 17 landen deelnamen. De aanleiding was de massale staking op 8 maart 1908 in Chicago en New York van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Het kiesrecht kwam daarna centraal te staan. De jaren daarop werden, tot de Eerste Wereldoorlog, in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag terug. In veel socialistische landen werd 8 maart een officiële feestdag. In 1978 werd de dag door de VN als feestdag erkend; vanaf dat jaar kreeg de dag ook betekenis in Nederland. Amnesty heeft op internationale vrouwendag actie gevoerd voor o.m. vrouwelijke gewetensgevangenen, slachtoffers van marteling en geweld, en mensenrechtenverdedigers.

 

4 mei dodenherdenking, Amnesty International spreekt niet voor zich
Een bijdrage voor Amnesty is een bijdrage aan vrijheid. Als je in Nederland geboren bent krijg je de vrijheid cadeau. Het staat je vrij te zeggen wat je denkt, kritiek te leveren op de regering en internetsites te bezoeken die je wilt. Daar heb je recht op. Net als op vrijheid van geloof en een eerlijke rechtsgang.

Die rechten zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het zijn er dertig, geldig voor iedereen waar ook ter wereld. Tenminste, dat was de afspraak van alle landen van de Verenigde Naties. De praktijk is anders. Dagelijks bereiken ons berichten over mensen die vastzitten vanwege hun mening of overtuiging, die gediscrimineerd worden, gemarteld, vermoord zijn of de doodstraf krijgen. De steen op de Overtuin in Velp heeft iets te zeggen voor iedereen die erbij stilstaat: gelegd in 2008, de zestigste verjaardag van de mensenrechten. Schendingen van mensenrechten vinden nog dagelijks plaats. Amnesty, als onpartijdige en onafhankelijke organisatie, komt daartegen al meer dan 60 jaar in actie.

In Velp en Rozendaal staan leerlingen van groep 7/8 van de basisscholen ieder jaar actief stil bij rechten van mensen inclusief die van kinderen. Ze maken daar gedichten over. Twee daarvan worden uitgekozen om in Velp en Rozendaal door de kinderen voorgedragen te worden bij de dodenherdenking op vier mei. Want op die dag gedenken we slachtoffers van oorlogen en hen die slachtoffer zijn van schending van mensenrechten. 

Wilt U meedoen, graag! De werkgroep kan altijd hulp gebruiken.

 

20 november internationale dag van de rechten van het kind 
De scholenwerker van het basisonderwijs geeft gastlessen aan de leerlingen van groep 7 over Amnesty International en de rechten van het kind. De leerlingen kunnen daarna deelnemen aan de gedichtenwedstrijd van Amnesty. De winnende gedichten worden tijdens de 4 mei plechtigheid voorgedragen in Velp en Rozendaal.

De scholenwerker voor het voortgezet onderwijs geeft gastlessen op alle scholen voor middelbaar onderwijs en de MBO en HBO opleidingen in Velp en Rozendaal.

 

10 december internationale dag van de rechten van de mens 10dec larenstein
In 2015 is door onze werkgroep voor het eerst meegedaan aan de Internationale Schrijfmarathon " Write for Rights" op 10 december. Aanvankelijk hebben we deze georganiseerd in de gastvrije boekhandel van Jansen & de Feijter in de Emmastraat. Sinds 2020 kunnen inwoners van gemeente Rheden en Rozendaal via ons een schrijfpakket bestellen waarmee ze zelf thuis kunnen schrijven. Inwoners van de overige dorpen kunnen deze via de website van Amnesty bestellen.