Amnesty International Nederland kent vele plaatselijke werkgroepen, die worden ondersteund door de centrale organisatie en het landelijke secretariaat in Amsterdam. De werkgroep Amnesty International Rheden/Rozendaal (groep 245) is gestart in 1973. Op dit moment telt de groep 12 enthousiaste actieve leden en enkele "flexwerkers". Het is een kleine, goed georganiseerde werkgroep. Activiteiten zoals scholenwerk, schrijfgroep, winter- en zomermarkten, collecte, 10 december (dag van de mensenrechten) , 4 mei (dodenherdenking) , worden aangestuurd door taakverantwoordelijken.
Daisy Kramer- de Beijer, gastdocent/voorzitter
De kinderen zijn onze toekomst. Niets is fijner dan de kinderen aan het einde van een gastles te horen zeggen dat ze zich nu meer bewust zijn over kinderrechten, mensenrechten, vluchtelingen en andere onderwerpen die Amnesty aan het hart gaan. Uiteindelijk bespreken zij dit hopelijk weer thuis aan de keukentafel….
Marijn Swartjes, gastdocent
Ik ben lid geworden van de Amnesty-werkgroep als gastdocent mensenrechteneducatie, omdat ik het ontzettend belangrijk vind om jongeren te onderwijzen over mensenrechten. Maar ook dat jongeren gehoord en gezien worden als ze zelf negatieve ervaringen hebben. Ik wil dat gesprek met hen voeren. En misschien hebben ze zelf ideeën over hoe ze iets willen veranderen. Samenwerking is de sleutel tot succes.
Het is belangrijk dat wij mensen ons ervan bewust zijn dat we met elke actie, woord, oordeel allemaal een effect creëren zoals wanneer je een steen in het water gooit en de cirkels die daarop volgen. Positief of Negatief. Soms zien we zelf het effect niet, soms zijn we ons er niet van bewust en soms treft het effect onszelf.
Ik wil graag een bijdrage leveren aan de werkgroep Amnesty Rheden-Rozendaal. Ik geloof in de kracht van mensen om zich uit te spreken voor betere mensenrechten waar ook ter wereld. Het is belangrijk dat Amnesty International actie onderneemt en dit bij mensen maar zeker ook al bij kinderen op de scholen om ons heen onder de aandacht brengt. Dit mooie werk mag ik doen via de schrijfacties en gastlessen op de scholen.
Yvonne Brink, media-manager
‘Het is beter een kaars te ontsteken dat de duisternis te vervloeken’, is de boodschap van Amnesty. En dat is een inzicht waar ik me voor wil inzetten. Ik denk dat mensenrechten ons bescherming bieden tegen de willekeur en het eigenbelang van de macht die je nog op zoveel plaatsen in de wereld ziet.
Dat Amnesty geen politieke partij is, vind ik belangrijk, want mensenrechten zijn niet gebonden aan nationaliteit, geloof, geslacht of welke scheidslijn meer die je maar kunt bedenken. Alle kleine beetjes tijd die mensen overal in de wereld geven om voor de mensenrechten op te komen, creëren met elkaar meer licht, meer vrijheid en minder duisternis.
Vanaf 2010 ben ik collectant voor Amnesty en sinds 2014 ben ik lid van de werkgroep Velp/Rozendaal. In 2015 coördineerde ik voor het eerst de jaarlijkse collecte in deze gemeenten.
Menno Dubbeldam, schrijfgroep/4 mei
"In de jaren '80 werd ik geconfronteerd met gruwelijke beelden en verhalen over vrouwen in Guatamala. Dit was de aanleiding tot mijn lidmaatschap van Amnesty. Vanuit een innerlijke betrokkenheid wil ik concreet bijdragen aan de verbetering van mensenrechten wereldwijd, omdat ik ten diepste vind dat ieder mens tot zijn/haar recht moet komen.
Wianne Partakusuma, schrijfgroep/penningmeester
"Omdat vrijheid en bescherming niet overal vanzelfsprekend zijn.
Gerda Eulink, ondersteunend lid
"Wat doe je als er een staatsgreep plaatsvindt in een land waar een vriend van je woont? Dat is een vraag die ieder voor zich moet beantwoorden, maar ik besloot actief lid van Amnesty te worden.
Ik ben opgegroeid in een sociaal en politiek actief gezin. Opkomen voor mensen(rechten) was de normaalste zaak van de wereld. Vandaar dat ik op de middelbare school mij direct aansloot toen ik hoorde dat er een schrijfgroep was van Amnesty. Daarna ging ik over op de makkelijke weg, digitale handtekeningen en spoedacties. Tot ik dus een whatsapp kreeg van een vriend: “geloof niet wat ze zeggen”…. “Je kunt niets doen” of “ver van je bedshow”, kreeg ik te horen. Maar ik wist beter. Met z’n allen maken we wel degelijk een verschil!"
Joyce van Eldik- Schieving, ondersteunend lid.
Het werk van Amnesty vind ik heel belangrijk omdat ze opkomen voor mensen die puur om hun mening gevangen genomen worden of gedood. Het onderzoek naar deze misstanden en het opkomen voor de mensen kost veel geld, daarom is lid zijn belangrijk. Via een buurvrouw kwam ik in aanraking met de werkgroep. Voor de werkgroep doe ik ondersteunende werkzaamheden, lokale acties, schrijven en collecteren.
Henny Penning, schrijfgroep en markten
Dat ik met pensioen ging, wilde ik mijn tijd goed besteden. Ik was al jaren lid van Amnesty en vond dit een goed doel om actief voor te worden. Ik heb me aangesloten bij de mensen die de marktkraam bemanden. Mijn hobby, kaarten maken, kwam daarbij goed van pas. Deze verkochten we ook. Daarna zijn de petities in de kerk van Rozendaal erbij gekomen. Elke maand sta ik daar nog.
Sanne Wardt, gastdocent
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. De vrijheid om te zijn wie je bent, om te geloven waar je in gelooft, om te staan waar je voor staat, om jemening te mogen uiten of op te komen voor onrecht. Dat is iets dat we moeten koesteren en beschermen. Helaas is dit op veel plekken in de wereld niet zo! Ik vind het belangrijk om een klein steentje bij te kunnen dragen aan het belangrijke werk van Amnesty, door gastlessen te geven op scholen en kinderen kennis te laten maken met onderwerpen als vrijheid en mensenrechten. Door bewustzijn te creëren met acties zoals Write for Rights, omdat het werk van Amnesty en de mensen waar zij voor op komt meer aandacht verdient!