Amnesty groep
Rheden/Rozendaal

Onderstaand persbericht geven wij hier in zijn geheel weer zoals het naar de media gestuurd is.

 

Amnesty International spreekt niet voor zich.

 

Een bijdrage voor Amnesty is een bijdrage aan vrijheid. Als je in Nederland geboren bent krijg je de vrijheid cadeau. Het staat je vrij te zeggen wat je denkt, kritiek te leveren op de regering en internetsites te bezoeken die je wilt. Daar heb je recht op. Net als op vrijheid van geloof en een eerlijke rechtsgang.

 

Die rechten zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het zijn er dertig, geldig voor iedereen waar ook ter wereld - Tenminste, dat was de afspraak van alle landen van de Verenigde Naties. De praktijk is anders. Dagelijks bereiken ons berichten over mensen die vastzitten vanwege mening of overtuiging, die gediscrimineerd worden, gemarteld, vermoord zijn, of de doodstraf krijgen. De steen op de Overtuin in Velp heeft iets te zeggen voor iedereen die erbij stilstaat: gelegd in 2008, de zestigste verjaardag van de mensenrechten. Schendingen vinden nog dagelijks plaats. Amnesty komt daar al meer dan 55 jaar tegen op als onpartijdige en onafhankelijke organisatie.

 

In Velp en Rozendaal hebben leerlingen van groep 7 van de basisscholen actief stilgestaan bij rechten van mensen incl. die van kinderen. Ze hebben daar gedichten over gemaakt waarvan er twee worden voorgedragen op de respectievelijke 4 mei herdenkingen in de dorpen. Voor Velp door Esmee Teunissen en Duncan van der Merbe, leerlingen van de Kameleonschool: In hun gedicht staat hun betekenis van vrijheid centraal. Voor Rozendaal door Max Jort Klumpes, waarin hij de zinloosheid van een oorlog verwoordt. Bovendien zullen dit jaar in de Kerk van Rozendaal nog meer gedichten van leerlingen van de Dorpsschool te aanschouwen zijn.

 

Op vijf mei wordt de bevrijding gevierd, die van de W.O II. maar ook de bevrijding van al die mensen die leefden onder druk en dictatuur.

 

Ook 3 mei is bijzonder, de dag van de persvrijheid. Leve het vrije woord!

 

Wilt u langer stilstaan bij de activiteiten van Amnesty dan kunt u terecht op de website van de plaatselijke werkgroep : www. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daar leest u meer over het scholenwerk, schrijfgroepen, jongerenwerk enz.

 

Wilt U meedoen, graag!

 

Wie zich afvraagt: kunnen we méér doen? Dat spreekt wel voor zich!